Η εξέλιξη των υπολογιστών

-Υπολογιστές στην αρχαιότητα-

 

Αρχική

Πρσωπικός Η/Υ

Υπολογιστές στην αρχαιότητα

Υπολογιστές στην περίοδο της Αναγέννησης

Σύγχρονοι Η/Υ

Αγορά Η/Υ

Επικοινωνία

2200 πΧ: Λογω της ανάπτυξης του εμπορίου από τους αρχαίους Βαβυλώνιους,  χρειάζονταν κάτι να τους βοηθά στους υπολογισµούς τους. Αυτό τους οδήγησε στο να δηµιουργήσουν τον πρώτο υπολογιστή, που δεν ήταν άλλος από το γνωστό αριθµητήριο που χρησιμοποιούν όλα (σχεδόν) τα παιδιά στην πρώτη τάξη του σχολείου. Το επίσηµο όνοµά του είναι Άβακας.Τον Άβακα τον βελτίωσαν αρκετά οι Κινέζοι αρκετά χρόνια αργότερα και του έδωσαν τη µορφή που έχει σήµερα. Σε αρκετά σχολεία στις φτωχές χώρες του κόσµου χρησιµοποιούν τον Άβακα όχι μόνο στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, αλλά και σε µεγαλύτερες.

 

avakas

 

130 π.Χ.: Ο αρχαίος Έλληνας Ερατοσθένης, μεγάλος μαθηματικός, ανακάλυψε μια μέθοδο για να υπολογίζει τους πρώτους αριθμούς. Το 'κόσκινό' του ήταν μια σπουδαία ανακάλυψη για την εποχή του και ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα του σημαντικού αυτού προσώπου.

 

koskino

 

80 π.Χ.: Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι συσκευή αστρονομικών υπολογισμών που χαρακτηρίζεται παγκόσμια ως ο "Αρχαιότερος Υπολογιστής". Κατασκευάστηκε γύρω στο 87 π.Χ. στη Ρόδο και διέθετε 32 οδοντωτά γρανάζια. Κατά τη μεταφορά του στη Ρώμη το πλοίο που τον μετέφερε βυθίστηκε κοντά στα Αντικύθηρα και ανακαλύφθηκε γύρω στα 1900 από ομάδα σφουγγαράδων. Σήμερα βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. 
Οι διαστάσεις του είναι 16
x 32 x 9 cm (ίδιες με αυτές ενός σύγχρονου φορητού υπολογιστή). Αποτελούνταν από ένα κέλυφος με ενδεικτικούς πίνακες στην εξωτερική του όψη και ένα πολυσύνθετο μηχανισμό 32 τροχών στο εσωτερικό του. Ο πίνακας έδειχνε την ετήσια κίνηση του ήλιου στο ζωδιακό κύκλο καθώς και τις ανατολές και τις δύσεις των λαμπρών άστρων και αστερισμών κατά τη διάρκεια του έτους.

 

mixanismos

 

1ος  αιώνας μ.Χ: Ήρων ο Αλεξανδρεύς: « Ο πρόδρομος των Πολυμέσων » Ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς ήταν ένας μηχανικός του 2ου π.Χ. αιώνα, που κατάφερε να συνδέσει την τέχνη με την τεχνολογία. Ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς  περιγράφει μηχανισμούς, όπως πόρτες που ανοιγοκλείνουν αυτόματα, κρήνες διακοσμημένες με πουλιά που κινούνται και τραγουδούν κ.α..  Εκεί όμως που πραγματικά καινοτόμησε ο Ήρων ήταν η κατασκευή του αυτόματου θεάτρου, η πρώτη περιγραφή των πολυμέσων (multimedia). Το αυτόματο θέατρο ήταν ένας μηχανισμός που παρουσίαζε έναν ναό του Διονύσου με διάφορες ιέρειες. Στο ναό αυτό οι διάφορες μορφές μπορούσαν να κινηθούν, φωτιές άναβαν ενώ ταυτόχρονα ακούγονταν και διάφοροι ήχοι τυμπάνων και κυμβάλων. Οι κατασκευές αυτές θεωρούνται ιδιοφυείς διότι ήταν προγραμματιζόμενες δηλαδή μπορούσαν με ανάλογες ρυθμίσεις να αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι διάφορες κινήσεις και να κάνουν διαφορετικά πράγματα.

 

Ηρων 

 

Η εξέλιξη των υπολογιστικών συσκευών παρέμεινε στάσιμη για 12 περίπου αιώνες και ξεκίνησε πάλι το 17ο αιώνα.