Η εξέλιξη των υπολογιστών

-Προσωπικός Η/Υ-

 

Αρχική

Πρσωπικός Η/Υ

Υπολογιστές στην αρχαιότητα

Υπολογιστές στην περίοδο της Αναγέννησης

Σύγχρονοι Η/Υ

Αγορά Η/Υ

Επικοινωνία

Ο προσωπικός υπολογιστής είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής με αυτόνομη μονάδα επεξεργασίας, οθόνη και πληκτρολόγιο που χρησιμοποιείται συνήθως από ένα χρήστη και κυρίως για εφαρμογές όπως επεξεργασία κειμένου, λογιστικών φύλλων και βάσεων δεδομένων, προγραμματισμό, παιχνίδια, σύνδεση στο Διαδίκτυο και αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομίου.

Η σημαντική αλλαγή που επέφερε η χρήση του Η/Υ στην οργάνωση της καθημερινής μας ζωής είναι ότι όλες οι εργασίες και δραστηριότητές μας εκτελούνται με μεγάλη ταχύτητα και ακρίβεια.
Ο προσωπικός υπολογιστής (Personal Computer ή PC) είναι ο πιο κοινός τύπος υπολογιστή που χρησιμοποιείται στο γραφείο και στο σπίτι. Οι προσωπικοί υπολογιστές μπορούν να συνδεθούν σε ένα τοπικό δίκτυο (local area network (LAN)) καλωδιακα ή ασύρματα.
Οι προσωπικοί υπολογιστές μπορούν να κατηγοριοποιηθούν με κριτήριο το μέγεθος τους και την "φορητότητα":
 

  • Ο επιτραπέζιος υπολογιστής

  • Ο φορητός υπολογιστής

 

  • Ο υπολογιστής χειρός ή αλλιώς Προσωπικός Ψηφιακός Βοηθός - Tablet

 


 

Τα στοιχεία που συναποτελούν έναν Η/Υ είναι το υλικό (hardware) και το λογισμικό (software). Το υλικό είναι τα μέρη του υπολογιστή που μπορούμε να πιάσουμε με τα χέρια μας, είναι, δηλαδή, οι επιμέρους εξωτερικές συσκευές, όπως η οθόνη ή το πληκτρολόγιο. Το λογισμικό είναι οι εντολές που λένε στον υπολογιστή τι να κάνει. Είναι δηλαδή τα διάφορα προγράμματα, όπως το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι κ.τ.λ., τα οποία αποθηκεύονται σε αποθηκευτικά μέσα, όπως π.χ. το CD-ROM. Το κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία είναι άχρηστο από μόνο του.
Τα πιο συνήθη σύγχρονα λειτουργικά συστήματα για προσωπικούς υπολογιστές είναι Microsoft Windows, Mac OS, Linux, και Solaris, ενώ οι πιο συνήθεις μικροεπεξεργαστές είναι x86-compatible CPUs, ARM architecture CPUs και PowerPC CPUs.