Παραδοσιακά Προϊόντα Λευκάδος
 

Θυμαρίσιο Μέλι

Μέλι με άριστη γεύση κι υφή που συλλέγεται κυρίως στα Νότια της Λευκάδας, στα χωριά  Αθάνι  και Δράγανο, όπου φυτρώνει κι ανθίζει ο θάμνος του θυμαριού. Ξακουστό για το άρωμα και τη μεταξένια γεύση του.
 

Κρασιά

Το κρασί που παράγεται από τη σπάνια ποικιλία του «Βερτζαμί», που προφανώς έφεραν μαζί τους οι Βενετοι το 1684, καλλιεργείται στους δήμους Σφακιωτών, Καρυάς, Απολλωνίων και Ελλομένου σε υψόμετρα από 200μ. έως 700μ. και θεωρείται από τις καλύτερες ποικιλίες.


Λαδόπιτα

Λευκαδίτικη πίτα με κύρια συστατικά το αλεύρι και το λάδι, χρησιμοποιείται και την Πρωτοχρονιά ως παραδοσιακή Βασιλόπιτα. Είναι το παραδοσιακό γλυκό της Λευκάδας.  Στα παλιά χρόνια την έφτιαχναν σε γάμους, βαφτίσια και γενικά σε οποιοδήποτε γεγονός συνέβαινε στην οικογένεια, ακόμα και σε λύπες.

 

Λαδοκούλουρα

Παραδοσιακά, μαλακά και αφράτα κουλούρια που μοσχοβολάνε. Πολλοί φούρνοι κάνουν και τη διαδικασία της ξήρανσης μετά το πρώτο ψήσιμο, ώστε να διατηρούνται πολύ καιρό χωρίς να χαλάνε.

 

Σαλάμι Λευκάδος

Το σαλάμι και λουκάνικο αέρος της Λευκάδος έχει μια μεγάλη ιστορία και αποτελεί μόνο του ειδικό τύπο στην αλλαντοποιία. Έχει καθιερωθεί κάθε αντίγραφο του να ονομάζεται "τύπου Λευκάδος". Το σαλάμι Λευκάδος χαρακτηρίζεται από το ελαφρύ άρωμα σκόρδου και τους ολόκληρους κόκκους πιπεριού.

 

Φακές  Εγκλουβής

Η ξακουστή φακή Εγκλουβής καλλιεργείται στο οροπέδιο Εγκλουβής του νομού Λευκάδας, σε υψόμετρο 800-1000μ. Η καλλιέργειά γίνεται με παραδοσιακό τρόπο χωρίς ζιζανιοκτόνα κι είναι επίπονη και χρονοβόρα. Σπόροι φακής Εγκλουβής φυλάσσονται στο Διεθνές Κέντρο Αγροτικής Έρευνας ICARDA στο υπέδαφος Συρίας, μαζί με άλλους πολύτιμους σπόρους.

 

Λάδι

Ποικιλίες Ασπρολιά και Μαυρολιά, από τις οποίες παράγεται έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η Ασπρολιά αποτελεί ντόπια, παραδοσιακή ποικιλία με σχετικά μεγάλο καρπό και καταλαμβάνει την μεγαλύτερη έκταση σε όλες τις περιοχές της Λευκάδας.
 

Κεντήματα  Καρυάς

Το κέντημα της Καρυάς, η γνωστή «Καρσάνικη βελονιά» είναι μία τεχνική κεντήματος εντελώς διαφορετική από κάθε άλλη βελονιά στον ελλαδικό χώρο και αποτελεί σύλληψη και δημιουργία των γυναικών της Καρυάς από όπου πήρε και το όνομά της.


Μαντολάτο και Παστέλι

Το μαντολάτο και το παστέλι είναι δυο κατεξοχήν παραδοσιακά προϊόντα του νησιού. Παρασκευάζονταν αρχικά και κατ’ αποκλειστικότητα από τους κουρείς!


Σουμάδα

Φτιαγμένο από αμύγδαλα ή πικραμύγδαλα, το ποτό αυτό συνόδευε τους γάμους και τους αρραβώνες και ήταν το αγαπημένο των γυναικών.

 

Λικέρ

Στα τοπικά ποτοποιία παρασκευάζονται λικέρ σε μεγάλη γκάμα γεύσεων, όπως μπανάνα, μέντα , τριαντάφυλλο, γαρύφαλλο κλπ. καθώς και το παραδοσιακό λικέρ της Λευκάδας, το ροζόλι, που συμπληρώνει τη μεγάλη ποικιλία των ποτών της.

 

Δείτε πώς φτιάχνεται το σαλάμι Λευκάδος στην σειρά του Ηλία Μαμαλάκη.

 

                                                                    

 

Λευκάδα, εικόνες που έχουν χαθεί....

 

 

Site Design by Olga Vikentiou_2014