ΠΡΩΙΝΟ
|
ΣΩΣΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την νηστεία της νύχτας, ο παιδικός οργανισμός χρειάζεται νέα εφόδια για να αρχίσει γεμάτος με ενέργεια την ημέρα του, αφού ως γνωστόν κατά τις νυχτερινές ώρες έχει καταναλώσει όλη την στοκαρισμένη ενέργεια. Γι αυτό εξ άλλου και η Αγγλική λέξη breakfast, στην πραγματικότητα σημαίνει «σπάσιμο της νηστείας». Μεγάλος αριθμός ερευνών έχει δείξει ότι το πρωινό γεύμα βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση της όρεξης και κατά συνέπεια και στον έλεγχο του σωματικού βάρους του παιδιού και παράλληλα στην ανάπτυξη του. Ταυτόχρονα ενισχύει τη μνήμη και την καλή σχολική απόδοση, αφού το παιδί είναι πιο συγκεντρωμένο στο μάθημα του. Συνεπώς, η σύνθεση του πρωινού του, πρέπει να αποτελείται και από τις τρεις θερμιδογόνες ομάδες θρεπτικών συστατικών, τα λιπαρά, τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες. Πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, τα οποία σε συνδυασμό με δημητριακά και φρούτα αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή. Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι όλα τα παιδιά μετά το 2ο έτος της ζωής τους πρέπει να πίνουν γάλα ή να καταναλώνουν γαλακτοκομικά ημιαποβουτυρωμένα. Τα δημητριακά κατά προτίμηση ολικής άλεσης περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες που δίνουν ενέργεια στο παιδί. Επίσης οι φυτικές ίνες που έχουν προκαλούν κορεσμό και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ακόμη περιέχουν πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά. Τα δημητριακά είναι από τη φύση τους τροφή με λίγο λίπος, εκτός αν έχει γίνει προσθήκη συστατικών όπως η σοκολάτα. Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει ότι πολλά από τα δημητριακά που υπάρχουν στην αγορά, ειδικότερα αυτά που απευθύνονται στην παιδική ηλικία, περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και είναι φτωχά σε φυτικές ίνες. Κατ αρχάς θα πρέπει να είναι «ολικής άλεσης», τα οποία είναι εξ ορισμού χαμηλά σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Επιλέξτε δημητριακά με τουλάχιστον 5 gr φυτικές ίνες ανά μερίδα, και λιγότερο από 5 gr ζάχαρης. Μια πολύ καλή επιλογή είναι η κατανάλωση κουάκερ, βρώμης δηλαδή, που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και αλάτι. Σε συνδυασμό μάλιστα με γαλακτοκομικά περιορισμένου λίπους, μελιού και ξηρών καρπών, παρέχει ένα πλήρες, γευστικότατο και εξαιρετικά θρεπτικό πρωινό. |
|||||||||
|