Τζίντζολα ξερή
|
Αποξηραμένα τζίτζιφα με σταφίδες
και σουσάμι που σερβίρονται ως επιδόρπιο σε όσους δεν τελείωσαν
το κρασί τους. |
Συκομαΐδα ή συκόπιτα
|
Φτιαγμένη από μούστο και ξεραμένα
σύκα είναι αρωματισμένη με γλυκάνισο, πιπέρι και ούζο. Τρώγεται
ως επιδόρπιο, ξηρός καρπός αλλά μπορεί να συνοδέψει και ουζάκι.
|
Πασταφρόλλες (Βενετ. Pasta frolla)
|
Καθημερινό, 'εύκολο' γλυκό με ζύμη
και μαρμελάδα, ευρέως διαδεδομένο στα Επτάνησα. |
Μαντολάτο (Βενετ. Mandolato)
|
Γλύκισμα φτιαγμένο από ταχίνι,
ασπράδι αυγού, μέλι, και ολόκληρα αμύγδαλα. |
Παντεσπάνια (Βενετ. Pan di Spagna)
|
Μικρά κέικ που ήλθαν στην Κέρκυρα το 1492 με
τους διωγμούς των εβραίων από την Ισπανία. Γλυκό δυναμωτικό και
ελαφρύ, πασπαλισμένο με κοπανισμένη ζάχαρη, στέλνονταν στην
λεχώνα και στο νεογέννητο σε μικρές στρογγυλές και βαθιές
φόρμες.
|
Κουτσούλοι πιπεράτοι (Βενετ. Pevarini)
|
Μικρές ζύμες από ζάχαρη, νερό,
αλεύρι, μέλι και πιπέρι, ζυμωμένες με δύναμη ώσπου να γίνει η
ζύμη πολύ μαλακή. Ψήνονται στο φούρνο. |
Φογάτσα (βενετ. Fogassa de Pasqua)
|
Ένα είδος τσουρεκιού βενετσιάνικης
προέλευσης, που βρίσκεται σε όλους τους παραδοσιακούς φούρνους
του νησιού και της πόλης. |
Κολομπίνα (Βενετ. Colombin)
|
Χριστόψωμο σε σχήμα περιστεριού,
που συνηθιζόταν πολύ στα χρόνια των Βενετσιάνων και πωλείται
ακόμα και σήμερα σε πολλά ζαχαροπλαστεία και φούρνους της
πόλης. |
Τζαλέτια (Βενετ. Zaleti)
|
Ζυμωμένο βούτυρο με μπαρμπαρέλα
(καλαμποκάλευρο) και ψημένο σε μέτριο φούρνο. Όταν κρυώσει
περνιόνται σε νερό με πορτοκάλι και πασπαλίζεται με ζάχαρη.
|
Μουσταστόνια (Βενετ. Mostazzoni)
|
Αμύγδαλα αλεσμένα με ζάχαρη αυγά
και βανίλια, πλασμένα σε μπάλες και ψημένα σε σιγανό φούρνο. |
Κέικ (Plum Cake)
|
Συνήθως με φρούτα (μεταξύ των
οποίων και περγαμόντο) |