Λύση 2η: Ανακύκλωση και υγειονομική ταφή    

 

Η ανακύκλωση των υλικών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και η απόρριψη των υπολειμμάτων σε ειδικούς χώρους προβάλλει ως η ενδεδειγμένη λύση στις περιπτώσεις εκείνες που η επισκευή είτε δεν είναι πολύ ελκυστική (λόγω κόστους) είτε είναι ανέφικτη (λόγω αδυναμίας ανεύρεσης ανταλλακτικών).

Ένας προσωπικός υπολογιστής αποτελείται, σε γενικές γραμμές, από σίδερο, αλουμίνιο, πλαστικό, χαρτόνι και ελαστικό. Περισσότερο από το 90% των υλικών αυτών μπορεί να ανακυκλωθεί. Ωστόσο, το πρόβλημα με την ανακύκλωση έγκειται στο ότι είναι αρκετά δαπανηρή, καθώς η πραγματοποίησή της απαιτεί την ύπαρξη οργανωμένου μηχανισμού συλλογής και επεξεργασίας. Χρειάζεται δηλαδή ειδικευμένο προσωπικό για να αποσυναρμολογεί τα μηχανήματα, να ελέγχει ποια εξαρτήματα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ποια πρέπει να σταλούν για ανακύκλωση και ποια θα καταλήξουν στους χώρους της υγειονομικής ταφής.

Στις περισσότερες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να οργανώνονται μεγάλου εύρους κρατικές πρωτοβουλίες για την ανακύκλωση των ηλεκτρονικών απορριμμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκπονήσει από το 2000 σχέδιο δράσης για την πρόληψη και τον περιορισμό της δημιουργίας ηλεκτρονικών αποβλήτων, την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης του άχρηστου εξοπλισμού στα κράτη - μέλη της. Επίσης, αξιώνει από τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών την αντικατάσταση ορισμένων επικίνδυνων ουσιών (μολύβδου, υδραργύρου, καδμίου, εξασθενούς χρωμίου, πολυβρωμοδιφαινυλίων και πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρων) από 1ης Ιουλίου 2006, με άλλες, ακίνδυνες ουσίες.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής και με χρηματοδότηση από την ΕΕ κατά 50%, η ελληνική Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης υλοποίησε μεταξύ 11/2001 και 11/2003 το πιλοτικό πρόγραμμα "Βιώσιμη Διαχείριση Απορριμμάτων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών". Κατά τη διάρκεια του προγράμματος συλλέχθηκαν 73 τόνοι ηλεκτρονικών απορριμμάτων, τα οποία ελέγχθηκαν από τεχνικούς, και είτε επισκευάσθηκαν είτε στάλθηκαν για ανακύκλωση είτε κατέληξαν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Στο πρόγραμμα μπορούσε να συμμετάσχει οποιοσδήποτε είχε στην κατοχή του ηλεκτρονικό υπολογιστή ή εκτυπωτή (ιδιώτες, βιομηχανίες, εταιρίες, δημόσιες υπηρεσίες κ.ά.), παραχωρώντας τον "άχρηστο" εξοπλισμό του για ανάκτηση/ανακύκλωση και περιβαλλοντική διαχείριση. Με ένα τηλεφώνημα οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να κλείσουν ραντεβού με το φορτηγό της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, το οποίο παραλάμβανε τις συσκευές από το χώρο τους. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να παραδίδουν οι ίδιοι τις συσκευές τους στο χώρο του εργαστηρίου, που βρίσκεται στην οδό Σινώπης 13, στη Νέα Σμύρνη.

Το πρόγραμμα αποτέλεσε και αποτελεί την ερευνητική, θεωρητική και πρακτική βάση, για την υλοποίηση του επόμενου μεγάλου βήματος: τη σύσταση εθνικού φορέα, που θα αναλάβει τη διαχείριση των άχρηστων ηλεκτρονικών συσκευών, σύμφωνα με σχετική Κοινοτική Οδηγία. Ο φορέας θα φέρει το διακριτικό τίτλο "Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε." και θα απαρτίζεται από κρατικούς οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρίες που κατασκευάζουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Η ενεργοποίηση του εν λόγω φορέα αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2004.

Υπενθυμίζεται ότι η Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης είναι μια περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1990 με στόχο την οργάνωση και υποστήριξη προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, νερού, ενέργειας με έμφαση στη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των αποβλήτων, τη βιώσιμη διαχείριση του νερού, τη μείωση της σπατάλης ενέργειας και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την προώθηση της βιωσιμότητας (δηλαδή μιας οικονομίας που δεν αντιστρατεύεται το περιβάλλον και την κοινωνία) και τέλος την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης, την ανάληψη της ευθύνης των παραγωγών και καταναλωτών. Η Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης έχει εταίρους στο παραπάνω πρόγραμμα φορείς από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δραστηριοποιούνται στη συλλογή και ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, όπως ο γερμανικός όμιλος εταιριών GOAB και η βρετανική εταιρία Recycle-It, που ασχολείται με την επαναχρησιμοποίηση υπολογιστών.

H GOAB (Gemeinnutzige Offenbacher Ausbildungs und Beschaftigungsgesellschaft mbH) είναι μια δημοτική επιχείρηση της πόλης Offenbach am Main, στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης, που ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1985 με αντικείμενο διάφορες δραστηριότητες (εκπαίδευση, απασχόληση εργατικού δυναμικού, ανακαινίσεις κ.ά.). Ως προς τον τομέα της ανακύκλωσης, η GOAB ασχολείται με τη συλλογή και αξιοποίηση μεταχειρισμένων ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών, την εκπαίδευση και κατάρτιση καθώς και την πιστοποίηση σχετικών δραστηριοτήτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με το σλόγκαν της επιχείρησης, για το έργο της ανακύκλωσης "μαζεύει ό,τι διαθέτει πρίζα", δηλ. "λευκά" ηλεκτρικά είδη (πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, ψυγεία κ.ά.), "μαύρες" ηλεκτρικές συσκευές (ηλεκτρονικά είδη γραφείου και διασκέδασης). Στους συνεργαζόμενους φορείς της GOAB ανήκουν κοινότητες και δήμοι της περιοχής, μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις. Η GOAB έχει λάβει τα πιστοποιητικά DIN EN ISO 9002 και 14001 και είναι μέλος αρκετών ενώσεων ανακύκλωσης της Γερμανίας.

http://www.go-online.gr/ebusiness/specials/article.html?article_id=796

Άρθρο 1 • Άρθρο 2 • Άρθρο 3 • Άρθρο 4 • Άρθρο 5 • Άρθρο 6 • Άρθρο 7 • Άρθρο 9 • Άρθρο 10