ο καρποσ

Κεντρική
ΓΕΝΙΚΑ
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΙΑΣ
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΑ ΑΝΘΗ Ο ΚΑΡΠΟΣ

 

Ο καρπός της ελιάς είναι ωοειδής δρύπη.  Το περικάρπιο είναι πράσινο και σκληρό στην αρχή, που γίνεται μολυβί-μαύρο και μαλακό όταν ωριμάσει.  Η γεύση του είναι πικρή και δυσάρεστη.  Απαιτείται ειδική επεξεργασία για να γίνει βρώσιμος.  Ο πυρήνας (κουκούτσι) είναι κατά κανόνα σκληρός και επιμήκης.  Οι καρποί της ελιάς αρχίζουν να ωριμάζουν τον Οκτώβριο ενώ το μάζεμά του αρχίζει το Νοέμβριο και σε πολλά μέρη διαρκεί ως το Μάρτιο.