LONDON

 

 

Κεντρική
ΧΑΡΤΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
TIPS
GALLERY
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

                                                                 

 

 

 

 

 

Συνάλλαγμα

Η λίρα ή στερλίνα (£) διαιρείται σε 100 πέννες (p). Τα χαρτονομίσματα χωρίζονται σε £5, £10, £20 και  £50. Τα κέρματα είναι των £1 και £2 (χρυσοκίτρινα), 5p, 10p, 20p, 50p (ασημένια) και 1p και 2p (χάλκινα).  Οι ώρες λειτουργίας των τραπεζών είναι κατά βάση από τις 9.30 π.μ.-4.30 μ.μ. Δευτέρα έως Παρασκευή. Οι περισσότερες τράπεζες καθώς και άλλα κτήρια διαθέτουν εξωτερικά μηχανήματα ανάληψης χρημάτων. Κάποια καταστήματα τραπεζών έχουν τέτοια μηχανήματα στους προθαλάμους -έτσι έχετε τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά χρησιμοποιώντας την κάρτα σας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας.

 

 

Τηλέφωνα

 

 

Οι περισσότεροι τηλεφωνικοί θάλαμοι δέχονται νομίσματα (20p. το λιγότερο) καθώς και ειδικές κάρτες. Γα υπεραστικές κλήσεις χρειάζεστε τουλάχιστον 2 στερλίνες. Αν έχετε δυσκολίες να επικοινωνήσετε με κάποιον αριθμό, καλέστε το Τηλεφωνικό Κέντρο (100) ή το Διεθνές Τηλεφωνικό Κέντρο (155). Για επείγουσες κλήσεις καλέστε 999 ή 112.

Ο κωδικός του Λονδίνου είναι 020, τον οποίο παραλείπετε όταν πραγματοποιείτε κλήσεις εντός της πόλης. Αν καλείτε από το εξωτερικό, σχηματίστε τον κωδικό της εκάστοτε χώρας ακολουθούμενο από το 20, παραλείποντας το αρχικό 0. Για κλήσεις εξωτερικού από το Λονδίνο, πληκτρολογήστε 00 και κατόπιν τον κωδικό της χώρας που καλείτε.

Το Λονδίνο κατακλύζεται από κινητά τηλέφωνα. Ελέγξτε πριν από τη αποχώρησή σας κατά πόσο το δικό σας τηλέφωνο θα λειτουργεί εντός της Βρετανίας (roaming),  όπου χρησιμοποιείται το σύστημα 900 ή 1800 GSM. Βέβαια, οι Βρετανοί είναι λίγο αυστηροί ως προς τη χρήση των κινητών γι’αυτό μην το παρακάνετε και αποφύγετε την χρήση τους σε εστιατόρια και καφετέριες.

 

Αργίες

 

Η πρωτεύουσα ησυχάζει κατά την περίοδο των αργιών όπου οι περισσότεροι Λονδρέζοι αφήνουν την πόλη για να περάσουν τις διακοπές τους κάπου μακριά. Πέρα από τις επίσημες αργίες των Χριστουγέννων και της παραμονής Πρωτοχρονιάς, οι κυριότερες αργίες είναι το Πάσχα, η Πρωτομαγιά, η Πεντηκοστή (τέλος Μαΐου) και μια μέρα προς τα τέλη του Αυγούστου. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή καθώς κάποια αξιοθέατα ίσως παραμένουν κλειστά τότε και οι ώρες λειτουργίας για τα μουσεία και τις πινακοθήκες να τροποποιούνται. Συνήθως, τα περισσότερα εμπορικά και τα σουπερ μάρκετ παραμένουν ανοιχτά και στις αργίες, εκτός από ανήμερα τα Χριστούγεννα καθώς και τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων.

 

 

Καιρός

Ο καιρός του Λονδίνου είναι απρόβλεπτος, περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της χώρας. Αν θέλετε, όμως, να ενημερωθείτε σωστά τηλεφωνήστε στο Weathercall και θα λάβετε άμεσα την πιο έγκυρη πρόβλεψη. Υπάρχουν επίσης τακτικά δελτία καιρού στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Ο καιρός, επίσης, αποτελεί κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες των Λονδρέζων, οπότε εάν θέλετε να φανείτε τυπικός και ευγενικός δεν έχετε παρά να πείτε στον διπλανό σας “ Lovely weather, sir”, ακόμα και εάν βρέχει. Η κίνησή σας αυτή θα εκτιμηθεί δεόντως.

 

                                                                                   

 

 

 

 

 

Underground Map:

http://www.afn.org/~alplatt/tube.html

Υπόγειος

Το υπόγειο σιδηροδρομικό δίκτυο του Λονδίνου, που αποκαλείται «tube», είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να περιηγηθείτε στο κέντρο της πόλης, αν και παρατηρείται ιδιαίτερος συνωστισμός τις ώρες αιχμής. Τα τρένα λειτουργούν από τις 5.30 π.μ. μέχρι τα μεσάνυχτα, με διαδρομές στις έξι ζώνες στις οποίες χωρίζεται το δίκτυο. Η Ζώνη 1 καλύπτει το κεντρικό Λονδίνο

 

 

Λεωφορεία

Για τη μετακίνησή σας στην πόλη από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 6.00 π.μ., μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νυχτερινό λεωφορείο που έχει αφετηρία στην Trafalgar Square.

 

 

 

 

Τρένο

Τα ταξίδια στα προάστια και τις άλλες πόλεις ξεκινούν από τους 10 τερματικούς σταθμούς του Λονδίνου. Το ταξίδι με το τρένο είναι ιδιαίτερα ακριβό και ο υπολογισμός του εισιτηρίου πολύπλοκος γεγονός που καθιστά τον εκ των προτέρων προγραμματισμό των ταξιδιών αρκετά πιο οικονομική λύση.

 

 

 

Ταξί

Τα λονδρέζικα ταξί με το μαύρο χρώμα μπορούν να επιβιβάσουν πελάτες από οπουδήποτε. Μπορείτε, επίσης, να τα βρείτε στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στα αεροδρόμια και στις πιάτσες. Το φιλοδώρημα 10% είναι πλέον καθιερωμένο. Μπορεί να γίνει και εκ των προτέρων κράτηση μέσω του Radio-Taxi  και Dial-a-Cab.

 

 

 

Περπατώντας

Το περπάτημα στο Λονδίνο σας ανταμείβει σε κάθε σας βήμα. Το κέντρο της πόλης δεν είναι μεγάλο και θα εκπλαγείτε μόλις συνειδητοποιήσετε πόσο κοντινή είναι συνήθως η απόσταση μεταξύ δύο σημείων, τα οποία φαίνονται πολύ μακριά όταν χρησιμοποιείτε το Μετρό. Τα αυτοκίνητα κινούνται από τα αριστερά οπότε δώστε ιδιαίτερη προσοχή κάθε φορά που διασχίζετε το δρόμο και πάντα να ελέγχετε τα φανάρια.