Η καφέ αρκούδα
Κεντρική
Τροφή
Αναπαραγωγή
Ημερολόγιο
Βιότοποι
Κίνδυνοι
Προστασία
Οργανώσεις
Διασκέδαση ! ! !
Σχετικά..

Παραμύθια Μυθολογία Ποιήματα Τραγούδια Βιβλία

Μύθοι για την καφέ αρκούδα


1) Από την μυθολογία στην αστρονομία….

Η «Μεγάλη Άρκτος» και η «Μικρή Άρκτος» είναι δυο αστερισμοί κοντά στο Βόρειο Πόλο. Από πού πήραν το όνομα τους;

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Αστερισμός της Μεγάλης Άρκτου ήταν η μεταμορφωμένη σε αρκούδα Καλλιστώ, η κόρη του βασιλιά της Αρκαδίας. Τη μεταμόρφωσε σε αρκούδα η Ήρα, από ζήλια, γιατί την ερωτεύτηκε ο Δίας. Η Καλλιστώ παρακάλεσε να γίνει και ο γιος της ο Αρκάδας ένας αστερισμός, για να τον έχει κοντά της. Ο Δίας τον μεταμόρφωσε και αυτόν σε αρκούδα και έτσι έγινε ο αστερισμός της Μικρής Άρκτου.
 




2) Οι ξυλοκόποι και η αρκούδα

Στο παρακάτω παραμύθι για την αρκούδα λείπουν μερικές λέξεις. Διάλεξε αυτή που ταιριάζει, συμπλήρωσε τα κενά και θα αποκαλυφθεί ο μύθος.


οδοιπορώ, ανάγκη, οδοιπορούσαν, πεθαμένο, αρκούδα, παραστέκονται  


Δυο φίλοι ……………..συντροφιά. Ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά τους μια……….. Ο ένας προφταίνει και σκαρφαλώνει σε ένα δέντρο. Ο άλλος πέφτει ανάσκελα στο χώμα και κάνει τον …………….. Όταν η αρκούδα τον πλησίασε να τον μυρίσει, αυτός κράτησε την αναπνοή του, επειδή λένε πως η αρκούδα δεν πειράζει πεθαμένους. Κι έτσι η αρκούδα έφυγε. Κατεβαίνει τότε ο φίλος του από το δέντρο και τον ρωτάει με απορία τι του ψιθύρισε η αρκούδα στο αυτί. Κι εκείνος απάντησε: «να μην ……………….πια με αυτούς που δεν …………………στους φίλους τους που κινδυνεύουν». Ο μύθος σημαίνει πως οι αληθινοί φίλοι στη ……………φαίνονται.
 

Copyright © 2012 Sofia Plakia. All rights reserved