Να μελετώ με τη μαμά;

 

Κεντρική Το νέο μου σπίτι Τα πρώτα γράμματα Ακονίζω το μυαλό μου Μελετώ μόνος μου Παίζω και μαθαίνω Επικοινωνία
   

 Συχνές ερωτήσεις και ανησυχίες

 

Την ώρα που μελετάει με θέλει συνεχώς δίπλα του, αλλιώς δεν μελετάει ή κάνει λάθη.

Τα πρωτάκια μας οφείλουν να μάθουν σταδιακά να είναι ανεξάρτητα. Η είσοδος τους στο Δημοτικό πέρα από την μαθησιακή του πορεία, ενθαρρύνει και την πορεία του σαν ανεξάρτητη και υπεύθυνη μονάδα.

 

Την ώρα της μελέτης

Μην στέκεστε πάνω από το παιδί την ώρα της μελέτης όσο και αν εκείνο το θέλει. Αφήστε το να μάθει να εργάζεται μόνο του. Υπενθυμίστε του πως είναι δική του ευθύνη και όχι δική σας. Ενημερώστε το, βέβαια, πώς όποτε σας ζητήσει τη συμβουλή σας θα του την προσφέρεται. Δώστε του κατευθυντήριες γραμμές όπου χρειάζεται, συμβουλέψτε το και λύστε τις όποιες απορίες του. 

Μετά τη μελέτη

  • Είναι σημαντική η παρουσία σας όταν το πρωτάκι μας ολοκληρώσει τα μαθήματά του.

  • Επιβραβεύστε την προσπάθειά του και μπορείτε να επισημάνετε τα σημεία, όπου τα έχει καταφέρει καλύτερα. 

  • Ακούστε με ενθουσιασμό την ανάγνωση που έχει για την επόμενη μέρα και παίξτε μαζί του θέατρο, εάν θεωρείτε ότι θέλει λίγη περισσότερη εξάσκηση ή αν το παιδί δεν διαβάζει αρκετά δυνατά ή καθαρά, πείτε του ότι δεν το ακούτε αντί «Διάβασε πιο δυνατά». Στην περίπτωση που κάτι δεν έχει γίνει σύμφωνα με το επιθυμητό αποτέλεσμα, προβάλετε τα θετικά στοιχεία και αναφέρατε την σκέψη σας, π.χ. στην αντιγραφή αντί να σβήσετε τα γραμματάκια που δεν είναι καθαρά, μπορείτε να ρωτήσετε το ίδιο το παιδί αν του αρέσουν όλα τα γράμματά του. Εκεί, μόνο του, θα κληθεί να ξαναπροσπαθήσει χωρίς όμως αν του το έχετε πει ξεκάθαρα. Εάν υποστηρίξει ότι όλα είναι όμορφα, αφήστε το πάνω του. Η δασκάλα θα τον συμβουλεύσει, αντίστοιχα, εάν χρειαστεί.  

  • Παροτρύνετέ το να είναι υπεύθυνο για την τσάντα του. Αφήστε το πάντα να κρατά εκείνο την τσάντα όταν το πηγαίνετε ή το παίρνετε από το σχολείο. Ενθαρρύνετε επίσης το παιδί να μάθει να την ετοιμάζει με όσο το δυνατόν περισσότερη τάξη όταν τελειώνει τη μελέτη του, ώστε να είναι έτοιμη το επόμενο πρωί. 

 

Δείξτε συνέπεια, υπομονή και εργατικότητα αποτελώντας ένα παράδειγμα προς μίμηση. Προβάλλετε όλες τις επιθυμητές στάσεις και συμπεριφορές που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα για το παιδί σας. Δείξτε την αγάπη σας για τα βιβλία διαβάζοντας οι ίδιοι και ενθαρρύνοντας το παιδί σας να σας μιμηθεί.