Μελετώ μόνος μου

 

Κεντρική Το νέο μου σπίτι Τα πρώτα γράμματα Ακονίζω το μυαλό μου Μελετώ μόνος μου Παίζω και μαθαίνω Επικοινωνία
   

Η μελέτη στο σπίτι!

Πέρα από την προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο, είναι σημαντικό να καλλιεργηθεί θετική στάση και για τη μελέτη στο σπίτι. Για να βοηθήσετε το πρωτάκι μας να ενσωματώσει τη μελέτη με ευχαρίστηση στην καθημερινότητά του, μπορείτε να έχετε στο νου σας τα εξής:

  • Διαμορφώστε κατάλληλο περιβάλλον μελέτης. Το γραφείο του παιδιού μπορεί να έχει τα απαραίτητα για να μελετήσει, όπως ένα μολύβι και μια γόμα, και να απουσιάζουν οτιδήποτε μπορεί να του αποσπάσει την προσοχή, πχ. παιχνίδια. Αντί αυτών, προτείνονται, αντικείμενα που θα τον βοηθήσουν στην εξοικείωση με τον γραπτό ή προφορικό λόγο  καθώς και με τους αριθμούς.

  • Καθιερώστε τακτικές ώρες μελέτης. Η μελέτη θα γίνεται καθημερινά, ξεκινώντας πάντα την ίδια ώρα. Τα διαλείμματα θα γίνονται την ίδια ώρα. Το παιδί θα ακολουθεί στη μελέτη ένα πρόγραμμα ρουτίνας. Αντισταθείτε στις απειλές. Π.χ. «Δεν θα ανοίξεις την τηλεόραση αν δεν διαβάσεις». Αντί για απειλές, χρησιμοποιήστε υποσχέσεις όπως: «Μόλις τελειώσεις το γράψιμο μπορείς να δεις τηλεόραση». 

  • Περιορίστε την προστακτική («γράψε», «διάβασε», «φτιάξε την τσάντα σου»). Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε εκφράσεις παρότρυνσης, όπως «Έλα να γράψεις» ή «Να διαβάσω εγώ μία φορά την ανάγνωση και μετά εσύ». 

  • Δώστε χρόνο στο παιδί να σκεφτεί. Όταν προσπαθείτε να του εξηγήσετε κάτι, βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνει τι του λέτε. Σε κάθε ερώτηση, μη βιάζεστε να απαντήσετε εσείς. Βοηθήστε το να βρει μόνο του την απάντηση.

  • Εκφράστε το θαυμασμό σας για όσα μαθαίνει. Βοηθήστε το επίσης να καταλάβει πόσο χρήσιμα μπορούν να αποδειχθούν όλα αυτά στην καθημερινή του ζωή, αφού μπορεί να γράψει μια κάρτα, να συμπληρώσει τα ονόματα των παιδιών στις προσκλήσεις για το πάρτι, να διαβάσει τις επιγραφές των καταστημάτων ή τις ετικέτες των προϊόντων στο σούπερ μάρκετ. 

  • Μην το φορτώνετε με πολλές δραστηριότητες. Δώστε του χρόνο να προσαρμοστεί στην Α΄ δημοτικού πριν του ξεκινήσετε μια εξωσχολική δραστηριότητα.

  • Ζητήστε καθοδήγηση από τη δασκάλα. Επιδιώξτε να έρχεστε σε συχνή επαφή με τη δασκάλα του παιδιού, όχι μόνο για να ενημερωθείτε για τις επιδόσεις του, αλλά και για να πάρετε τη γνώμη της σχετικά λεπτομέρειες που αφορούν τη μελέτη.