|
||||||
|
ΠΡΟΛΟΓΟΣ H γαλλική κουζίνα είναι για εκλεπτυσμένα γούστα, για φιλήδονες γαστρονομικές συνευρέσεις. Μικρά θαύματα γαστρονομικής αξίας φαίνεται να συντελούνται στην δυτική αυτή κουζίνα η οποία διατηρεί τις ιδιαιτερότητες της χώρας προέλευσής της, κάνοντας όμως και "ανοίγματα" στο σύγχρονο τρόπο ζωής και δεχόμενη τις επιρροές των πολυπληθών λαών με τους οποίους οι Γάλλοι ανά τους αιώνες ήλθαν σε επαφή. Οι λέξεις "μενού", "σεφ", "μετρ" έχουν περάσει στην μαγειρική ορολογία κάθε κουζίνας που σέβεται τον εαυτό της. Η αλήθεια είναι ότι μόνο από τις λέξεις καταλαβαίνει κανείς την απήχηση που έχει διεθνώς η γαλλική κουζίνα. Πολλά και ενδιαφέροντα τα hors d oeuvre, τα ορεκτικά. Μιλάμε βέβαια από τα περιβόητα φουαγκρά, μέχρι τις άκρως πολυποίκιλες σαλάτες. Το κυρίως πιάτο έχει απίθανες επιλογές: από τα περιβόητα σουφλέ με τυρί, λαχανικά, κιμά έως το ωραιότατο κρέας με πατάτες και αλμυρές κρέπες. Βασικό στοιχείο για το τέλος του γεύματος είναι ένας άκρως απολαυστικότατο επιδόρπιο: από μηλόπιτα με σαντιγί ή παγωτό έως νοστιμότατες τάρτες και μους σοκολάτα. Απαραίτητος συνοδός για το γεύμα είναι ένα καλό γαλλικό κρασί της προτίμησης σας, ξηρό, αρωματικό, γλυκό. Τέλος, αν ποτέ βρεθείτε στη Γαλλία και ειδικά στην πόλη του φωτός, το Παρίσι, κάντε μια στάση στα υπέροχα γαλλικά καφέ και γευθείτε πολλά γαλλικά κρουασάν, από το πιο αλμυρό μέχρι το πιο γλυκό. Ο γαλλικός καφές φίλτρου απαραίτητος. Καλή απόλαυση!!!
|
|||||