Κεντρική
ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚH ΜΑΤΙΑ
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
ΣΠΟΥΔΕΣ
ΛΕΞΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
ΜΝΗΜΕΙΑ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
ΕΙΚΟΝΕΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

ΜΑΓΕΙΡΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ
         
         
Παλμιέ     (palmiers)
Γλυκά μπισκότα από την Γαλλία με ζύμη σφολιάτα
Γκρατινάρω
Γαλλική ιδιαιτερότητα μαγειρικής για φαγητά τα οποία πασπαλίζονται είτε με γαλέτα, είτε με τριμμένο τυρί, κομματάκια μπέικον και βουτύρου, και μπαίνουν για λίγα λεπτά κάτω από ζεστό φούρνο ή γκριλ, ώστε να κάνουν κρούστα στην επιφάνεια.
Λάνγκ ντε σά    -     Langues de chat 
Μακρόστενα βουτήματα που μοιάζουν με τη γλώσσα της γάτας.
Σερβίρονται με τον καφέ ή το τσάι, αλλά χρησιμοποιούνται και για να διακοσμήσουν γλυκίσματα π.χ. τη σαρλότ ρυς.
 
Σαρλότ   -   Charlotte
Είναι δύο γλυκά που φτιάχνονται μέσα σε ειδική στρογγυλή
και βαθιά φόρμα.
Το ένα τρώγεται ζεστό και αποτελείται από στρώσεις σαβουαγιάρ, βούτυρο και μήλα κομπόστα.
Το περισσότερο γνωστό όμως είναι η σαρλότ ρύς, τρώγεται κρύο και αποτελείται από ζελέ φρούτου, σαβουαγιάρ και μια πλούσια κρέμα.
 
Πανέ  -   Paner
Γαλλικός όρος που σημαίνει τυλίγω μια τροφή με γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά).
Ω μπλε -  Au bleu
Γαλλικός όρος που χρησιμοποιείται όταν πολύ φρέσκα ψάρια, ιδιαίτερα πέστροφες, σιγοβράζονται σε νερό, μαζί με ξύδι και χυμό λεμονιού. Αν η πέστροφα είναι πραγματικά πολύ φρέσκια, τότε το δέρμα της παίρνει μια χαρακτηριστική μπλε απόχρωση. Το ψάρι σουρώνεται και τρώγεται με λιωμένο βούτυρο και βραστές πατάτες. Τρόπος μαγειρέματος μόνο για πολύ φρέσκα ψάρια.
-
 
Καλβαντός  -  Calvados
Γαλλικό μπράντυ μήλου, που παράγεται στη Νορμανδία και παίρνει το όνομα του από την πόλη που είναι το κέντρο παραγωγής μήλου, το Calvados. Πολλές   φορές   χρησιμοποιείται σε    πιάτα    αλμυρά (κοτόπουλο ή μοσχαράκι με μήλα).
 
Κασουλέ  -   Cassoulet
Φαγητό με έντονη γεύση από την περιοχή Λαγκεντόκ της Γαλλίας.
Αποτελείται από στρώσεις ξηρών φασολιών, χοιρινού καπνιστού κρέατος, λουκάνικου, διατηρημένου κρέατος χήνας, κρεμμυδιών και καρότου. Όλα αυτά σιγοβράζουν σε πήλινο σκεύος απ' όπου το φαγητό παίρνει και το όνομα του.
 
Παπιγιότ  -  Papillote
Γαλλικός όρος για κάθε τροφή που ψήνεται στο φούρνο τυλιγμένη σε λαδόχαρτο ή αλουμινόχαρτο.
Μπεσαμέλ

 
Κλασική, γαλλική, άσπρη σάλτσα που πήρε το όνομα της από τον δημιουργό της Λουϊ ντε Μπεσαμέλ, μαιτρ ντΆ οτέλ στην αυλή του Λουδοβίκου 14ου.Έχει ως βάση το γάλα, το αλεύρι κ το βούτυρο ενώ μπορούν να προστεθούν μπαχαρικά και μυρωδικά.
 Ενσωματώθηκε  για πρώτη φορά στην Ελληνική κουζίνα από τον  Σεφ Νικόλαο Τσελεμεντέ στις αρχές του 20ου αιώνα.
Ταρτάρ σάλτσα   -  Tartare sauce
 
Μαγιονέζα αρωματισμένη με κομμένα αγγουράκια τουρσί, κάππαρη και μαϊντανό. Συνοδεύει  ψάρι.

 
Ποτ-ω-φε   -   Pot-au-feu
 
Κλασσικό φαγητό από την Γαλλική επαρχία.
Βράζονται στην ίδια κατσαρόλα ζωμός και λαχανικό.
Η σούπα τους τρώγεται σαν πρώτο πιάτο, ενώ το κρέας και τα λαχανικά σαν δεύτερο.
Πιπεράντ   -  Piperade
 
 Σαν την ελληνική Στραπατσάδα .
Προσθέστε μόνο ντομάτες, πιπεριές και ζαμπόν.
Φοντύ
Υπάρχουν 2 είδη: 1. το Μπουργκινιόν, το σκεύος του καμινέτου περιέχει καυτό λάδι και συνοδεύεται με κύβους κρέατος-βοδινού ή φιλέτου-και σάλτσα. Οι συνδαιτυμόνες χρησιμοποιούν ειδικά πιρούνια με μακριά λαβή. Βουτάνε τους κύβους κρέατος στο λάδι και στη σάλτσα.2. Το Σαβαγιάρ, το σκεύος του καμινέτου περιέχει λιωμένα τυριά μαζί με άσπρο κρασί και κύβους μπαγιάτικου ψωμιού. Ένας καλός συνδυασμός είναι η γραβιέρα ή το έμενταλ.

 

Επάνω ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΓΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΚΡΑΣΙΑ