Ιστορία Προσωπικότητες Αξιοθέατα Παράδοση Φωτογραφίες Σύνδεσμοι Αρχική Σελίδα

 

 

Πανηγύρια

Κουζίνα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το πανηγύρι του Αη-Συμιού

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος πραγματοποιείται στο Μεσολόγγι το «Πανηγύρι του ’η-Συμιού». Μια παραδοσιακή γιορτή που στο πέρασμα του χρόνου διατηρεί αναλλοίωτα τα στοιχεία που την συνθέτουν.

Πρόκειται, για ένα αυθεντικό πανηγύρι με ιστορικό και θρησκευτικό χαρακτήρα, που διοργανώνεται στο Μεσολόγγι από τα πρώτα χρόνια ζωής της Ιερής Πόλης, σύμφωνα με τεκμηριωμένες ιστορικές μαρτυρίες και το οποίο είναι το μόνο αστικό πανηγύρι σε όλη την Ελλάδα. Η προεργασία του πανηγυριού ξεκιναει από τη γιορτή της Αναλήψεως, Οι Μεσολογγίτες που συμμετέχουν στο πανηγύρι χωρίζονται στους «αρματωμένους» και στους «καταβαλαραίους». Νωρίς το απόγευμα, αρματωμένοι και οι επισκέπτες διασχίζουν με γαΐτες και πριάρια την λιμνοθάλασσα και βγαίνουν στο νησάκι της Κλείσοβας για να ανάψουν το κεράκι τους και να προσευχηθούν. Το απόγευμα, στο Μνημείο των Πεσόντων τελείται επιμνημόσυνη Δέηση και γίνεται κατάθεση στεφάνων. Ακολούθως όλες οι παρέες των πανηγυριστών συνεχίζουν το γλέντι τους στα στέκια τους στα σοκακια της πόλης έως τα ξημερώματα της Τετάρτης. Κάπου εκεί τελειώνει το μοναδικό και ωραίο εθνικό-θρησκευτικό πανηγύρι του ’η-Συμιού.

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΗ-ΣΥΜΙΟΣ γιορτάζεται απ’ τους Μεσολογγίτες δυο φορές το χρόνο. Της Υπαπαντής και του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου (2-3 Φεβρουαρίου) και του Αγίου Πνεύματος (Δευτέρα της Πεντηκοστής). Το διήμερο Πανηγύρι που γίνεται το Φεβρουάριο λέγεται Χειμωνιάτικο. Το τριήμερο που γίνεται την Κυριακή της Πεντηκοστής, τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος και την Τρίτη της Αγίας Τριάδος λέγεται Καλοκαιρινό. Το Χειμωνιάτικο λέγεται και Γυναικείο, γιατί τα παλιά χρόνια πήγαιναν, κυρίως, γυναίκες, ταμένες στον ’γιο μαζί με τα παιδιά τους.

Το σημερινό Χειμωνιάτικο Πανηγύρι είναι συνέχεια του Πανηγυριού των Μεσολογγιτών στα χρόνια της σκλαβιάς και του 1821. Το Καλοκαιρινό το ίδιο παλιό κι αυτό μετά το 1830 συνδυασμένο με τις αναμνήσεις απ’ τα ηρωικά γεγονότα της Εξόδου και της Κλείσοβας κράτησε όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία των πρώτων χρόνων, πλουτίσθηκε σε εκδηλώσεις και έγινε το μεγάλο μεσολογγίτικο Πανηγύρι, στο Μεσολόγγι λέγεται και των αρματωμένων, μια μεγάλη λαϊκή γιορτή θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας…»