Πάσαν νόσον...;

 

Κεντρική
Επάνω
Εναλλακτική γυμναστική
Εγκυμοσύνη
Διατροφή
Γυμναστική...κρίσεως!
Επικοινωνία

 

Όλα για την υγεία

 

Επάνω Τα οφέλη της γυμναστικής Πάσαν νόσον...;

Είναι η γυμναστική...φάρμακο;

Οστεοπόρωση

Υπέρταση

Υγεία των ούλων

Διαβήτης

Κατάθλιψη

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Πονοκέφαλος

Λένε ότι η γυμναστική είναι φάρμακο που βελ­τιώνει την υγεία και ανεβάζει τη διάθεσή μας. Μπορεί, όμως, να «συνταγογραφηθεί» για συγκεκριμένες παθήσεις; Μπορούν τα συμπτώματα συνηθισμένων προβλημάτων, που ταλαιπωρούν τους περισσότερους από εμάς, να μειωθούν από συγκεκριμένα είδη γυμναστικής; Μήπως τελικά κάθε πάθηση, πέρα από τον ειδικό, θέλει και τη… γυμναστική της;

 

Ευαίσθητα… κόκαλα;

Το πρόβλημα: Οστεοπόρωση
Η λύση; Τρέξτε!
Γιατί; Το τρέξιμο φαίνεται ότι συντελεί στο δυνάμωμα των οστών περισσότερο από ό,τι τα προγράμματα γυμναστικής με χρήση αντιστά­σεων. Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Missouri συνέκρινε τη μακροχρόνια επίδραση της ποδηλασίας, του τρεξίματος και των ασκήσεων με αντιστάσεις στην οστική πυκνότητα ανδρών ηλικίας 19-45 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έτρεχαν συστηματικά είχαν πιο γερή σπονδυλική στήλη και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έντονη φυσική δραστη­ριότητα βελτιώνει την οστική πυκνότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα άλλα είδη εκγύμνασης δεν βοηθούσαν.
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε; Κάντε σερβίς ή βάλτε τρίποντο! Το τένις και το μπάσκετ είναι αθλήματα που έχουν παρόμοια δράση με το τρέξιμο, γιατί απαιτούν τη μεταφορά σωματικού βάρους.

tip!
30 λεπτά, 3-5 φορές την εβδομάδα

Αρχή

                                        Οι δικοί σας σας ανεβάζουν την πίεση;

Το πρόβλημα: Υπέρταση
Η λύση; αρχίστε πεζοπορια
Γιατί; Το περπάτημα σε βραχώδες έδαφος (π.χ. στις όχθες ενός ποταμού) ή σε πλακόστρωτα ωφελεί την υγεία. Ειδικοί από το Ινστιτούτο Ερευνών του Oregon μελέτησαν δύο ομάδες ηλικιωμένων, ηλικίας 60 ετών και άνω, από τους οποίους οι μισοί περπατούσαν σε ένα ειδικό χαλί με βότσαλα και οι υπόλοιποι συνέχισαν να κάνουν βόλτες όπως και πριν. Μετά από 4 μήνες, κατά τους οποίους ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα με 1 ώρα περπάτημα 3 φορές την εβδομάδα, η ομάδα των ηλικιωμένων που περπατούσαν στο ειδικό χαλί παρουσίασε σημαντική μείωση της πίεσης του αίματος, αλλά και βελτίωση στην ισορροπία.
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε; Tai chi, γιατί, όπως υποστηρίζουν ειδικοί από την Ιατρική Σχολή του Harvard, αυτή η κινεζική πολεμική τέχνη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.

tip!
30-60 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα

Αρχή

Υποφέρετε από τα δόντια σας;

Το πρόβλημα: Υγεία των ούλων
Η λύση; κάντε αεροβική άσκηση
Γιατί; Δεν είναι μόνο το βούρτσισμα των δοντιών που χαρίζει αστραφτερό χαμόγελο. Και η αεροβική άσκηση διατηρεί τα δόντια και τα ούλα σας υγιή. Αμερικανική έρευνα που έγινε σε δείγμα περίπου 12.000 ατόμων, που πήραν μέρος στην 3η Εξεταστική Έκθεση Εθνικής Υγείας και Διατροφής (National Health and Nutrition Examination Survey), έδειξε ότι όσοι διατηρούσαν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα και ακολουθούσαν τις γενικές συστάσεις των ειδικών για άσκηση και ισορροπημένη διατροφή, είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν περιοδοντίτιδα σε σχέση με εκείνους που δεν τηρούσαν καμία από τις παραπάνω αρχές. Τη σημασία της συστηματικής γυμναστικής για τη στοματική υγιεινή υποστηρίζουν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο «Case Western Reserve University» με έρευνα σε 2.500 ανθρώπους.
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε; Spinning, αν είστε «γρήγορο πετάλι». Πρόκειται για τη νέα τάση στην έντονη αεροβική γυμναστική που έχουμε πα­ρουσιάσει και μπορείτε να βρείτε στο www.vita.gr

tip!
Ό,τι λένε εδώ και χρόνια οι γιατροί, δηλαδή 45-60 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα
 

Κομμένα τα γλυκά;

Το πρόβλημα: Διαβήτης
Η λύση; Και αεροβική και βάρη
Γιατί; Η γυμναστική σε οποιαδήποτε μορφή ωφελεί τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση «Annals of Internal Medicine» έδειξε ότι ο συν­δυασμός αεροβικής γυμναστικής με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης έχει καλύτερα αποτελέσματα και βοηθά περισσότερο στο γλυκαιμικό έλεγχο. Στην έρευνα συμμετείχαν 251 ενήλικοι, ηλικίας 39-70 ετών, με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 3 ομάδες, από τις οποίες καθεμία ακολούθησε ένα διαφορετικό πρόγραμμα γυμναστικής. Η πρώτη έκανε μόνο αεροβικές ασκήσεις, η δεύτερη ασκήσεις με αντιστάσεις και η τρίτη συνδύαζε και τα δύο είδη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και τα μεμονωμένα προγράμματα είχαν θετικά αποτελέσματα, αλλά η βελτίωση ήταν μεγαλύτερη όταν συνδυάζονταν τα δύο είδη.
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε; Προγράμματα που προσφέρουν τα γυμναστήρια, όπως το body pump, που συνδυάζει την αεροβική άσκηση με τα βάρη.

tip!
Όσο χρόνο χρειάζεστε για να εκτελέσετε το πρόγραμμα που θα σας συστή­σουν, 2-3 φορές την εβδομάδα

Αρχή

Still got the blues?

Το πρόβλημα: Κατάθλιψη
Η λύση; Περπάτηστε
Γιατί; Κι όμως, το περπάτημα στη φύση ή σε ένα πάρκο μπορεί να αποτελέσει έναν εναλλακτικό ή συμπληρωματικό τρόπο για να καταπολεμηθεί η κατάθλιψη. Έρευνα του ιδρύματος «Mind», που ασχολείται με τη νοητική υγεία, εξέτασε μέλη των κατά τόπους ομάδων του μετά από μια βόλτα σε πάρκο και σε εμπορικό κέντρο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά τη βόλτα στο πάρκο το 71% των συμμετεχόντων ανέφερε μειω­μένα επίπεδα κατάθλιψης και το 90% τόνωση της αυτοεκτίμησής του. Αντίθετα, η βόλτα στα καταστήματα επηρέασε αρνητικά ένα ποσοστό από αυτούς. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η «οικοθεραπεία» ωφελεί τους ασθενείς με κατάθλιψη, καθώς αυξάνει την έκκριση ενδορφινών τόσο με το περπάτημα όσο και με την απόλαυση που παίρνουμε από τη φύση.
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε; Ρίξτε το στην κηπουρική. Είναι γνωστό ότι η ενασχόληση με τα φυτά μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση.

tip!
30 λεπτά την ημέρα

Αρχή

Πρήξιμο στην κοιλιά;

Το πρόβλημα: Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Η λύση; κάντε γιόγκα
Γιατί; Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο «British Columbia» του Vancouver, πρακτικές που απευθύνονται στο σώμα και το μυαλό, όπως η γιόγκα, μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 11-18 ετών, έκαναν ασκήσεις γιόγκα καθημερινά για 4 εβδομάδες στο σπίτι τους, αφού πρώτα παρακολούθησαν ένα μάθημα και τους δόθηκαν οι απαιτούμενες οδηγίες. Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν το πρόγραμμα παρατήρησαν μείωση τόσο των συμπτωμάτων τους όσο και του άγχους που ένιωθαν λόγω της κατάστασης αυτής.
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε; Κολυμπήστε! Η κολύμβηση, με την προϋπόθεση ότι γίνεται σε ήπιο ρυθμό, αποτελεί αεροβική άσκηση χαμηλής έντασης και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

tip!
1 ώρα, 4 φορές την εβδομάδα

Αρχή

Νιώθετε το κεφάλι σας να σπάει;

Το πρόβλημα: Πονοκέφαλος
Η λύση; ποδηλατηστε

Γιατί; Ειδικοί από το «Cephalea Headache Centre» της Σουηδίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ασκήσεις αντοχής, όπως, μεταξύ άλλων, η ποδηλασία, βελτιώνουν την κατάσταση όσων υποφέρουν από πονοκεφάλους, μειώνοντας τη συχνότητα των επεισοδίων και την ένταση των συμπτωμάτων. Η έρευνα βασίστηκε σε 26 ανθρώπους που έκαναν στατικό ποδήλατο 3 φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες.
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε; Τo «Χαιρετισμό στον Ήλιο», τη «Στάση του Λωτού» ή όποια άλλη στάση μπορείτε… Εν ολίγοις, κάντε γιόγκα.

tip!
30 λεπτά, 3-4 φορές την εβδομάδα

Αρχή