Κεντρική
ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚH ΜΑΤΙΑ
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
ΣΠΟΥΔΕΣ
ΛΕΞΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
ΜΝΗΜΕΙΑ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
ΕΙΚΟΝΕΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

 

     

 

 

Η Αψίδα του Θριάμβου

 

 

 

 

Η Αψίδα του θριάμβου, αυτό το επιβλητικό μνημείο στέκει στη μέση της πλατείας  Σαρλ ντε Γκολ, της πρώην Πλας Ετουάλ (=αστέρι λόγω των 12 λεωφόρων που ξεκινούν από αυτό το σημείο).

Εργασίες

Οι εργασίες για την ύψους 50 μ. αψίδα ξεκίνησαν το 1806, προς τιμήν της Ναπολεόντειας νίκης στο Austerlitz, αλλά ολοκληρώθηκαν το 1836 από τον τελευταίο βασιλιά της Γαλλίας. Το μνημείο αυτό σχεδιάστηκε από τον Jean Chalgrin, ο οποίος εμπνεύστηκε από την ρωμαϊκή Αψίδα του Τίτου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η πομπή της κηδείας του Ναπολέοντα πέρασε κάτω από αυτήν. Σήμερα η αψίδα είναι τόπος δημόσιων εκδηλώσεων και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αγνώστου στρατιώτη που σκοτώθηκε στον Α’ και Β Παγκόσμιο πόλεμο, ενώ παράλληλα καίει η αιώνια φλόγα προς τιμή του.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, το μνημείο άρχισε να μαυρίζει, γι’ αυτό και κατά την διάρκεια του 1965-1966 η Αψίδα του Θριάμβου καθαρίστηκε με αμμοβολή. Το 2007, εμφάνισε πάλι το ίδιο πρόβλημα.

Το 1961, ο πρόεδρος των ΗΠΑ J.F.Kennedy και η πρώτη κυρία Jacqueline Kennedy αποτίμησαν φόρο τιμής στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη με την παρουσία του γάλλου προέδρου De Gaulle. Το 1963, μετά την δολοφονία του J.F.Kennedy, η σύζυγος του ενθυμούμενη την αιώνια φλόγα της Αψίδας του Θριάμβου, ζήτησε να καίει μια παρόμοια στο μνήμα του συζύγου της στη Βιρτζίνια. Ο γάλλος πρόεδρος  De Gaulle παρευρέθηκε στην κηδεία του Kennedy και υπήρξε μάρτυρας στην επιθυμία της Jacqueline Kennedy να ανάψει τη αιώνια φλόγα στο σύζυγο της. 

Η Αψίδα του Θριάμβου βρίσκεται στο κέντρο της νοητής ευθείας που σχηματίζουν τρεις αψίδες, δημιουργώντας ένα επιβλητικό θέαμα, για το οποίο και ο Ναπολέων θα ήταν περήφανος. Ο αυτοκράτορας ήταν ο εμπνευστής των δυο πρώτων. Τοποθέτησε την Αψίδα του Θριάμβου στην ίδια ευθεία με την Αψίδα του Θριάμβου του Καρουσέλ μπροστά από το Λούβρο, η οποία επίσης ανεγέρθηκε προς τιμήν της νίκης του 1805. Το 1989 η τριάδα συμπληρώθηκε με την ανέγερση της μεγάλης αψίδας στην Λα Ντεφάνς. 

Τέλος, η πρόσβαση στην Αψίδα του Θριάμβου γίνεται μέσω ενός υπόγειου περάσματος. Οι επισκέπτες μπορούν είτε να χρησιμοποιήσουν τον ανελκυστήρα και να ανέβουν 46 σκαλιά έιτε να ανέβουν τα  284 σκαλιά, όπου απο την κορυφή υπάρχει πανοραμική θέα, με τις 12 λεωφόρους που ξεκινούν απο δω και απλώνονται σαν πλοκάμια προς την πόλη σε πρώτο πλάνο.

 

 

 

Επάνω ΠΥΡΓΟΣ ΑΙΦΕΛ ΠΟΜΠΙΝΤΟΥ NOTRE DAME ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΡΣΕ ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ ΙΕΡΗ ΚΑΡΔΙΑ ΛΟΥΒΡΟ ΑΨΙΔΑ ΘΡΙΑΜΒΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΙΚΑΣΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΠΟΜΑΧΩΝ ΛΙΣΤΑ  ΜΟΥΣΕΙΩΝ