Ιστορία Προσωπικότητες Αξιοθέατα Παράδοση Φωτογραφίες Σύνδεσμοι Αρχική Σελίδα

 

 

Λιμνοθάλασσα

Μνημεία

Μονές

Οικίες

Μουσεία

 

 

 

 

 

 

Οι Μονές

Μονή αγίου Συμεών

Στη γραφική πλαγιά του Ζυγού, 8 χιλ. από το Μεσολόγγι, βρίσκεται το μοναστήρι του Αι-Συμιού που χτίστηκε κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας, στα 1740 και ήταν το καταφύγιο των κλεφτών του Αράκυνθου. Όταν έγινε η Έξοδος της φρουράς του Μεσολογγίου, το μοναστήρι τ' Αι-Συμιού είχε οριστεί σαν τόπος συγκέντρωσης μαχητών για να βοηθήσουν τους "Εξοδίτες". Δυστυχώς όμως το σχέδιο άλλαξε γιατί τον Καραϊσκάκη διαδέχτηκε στην αρχιστρατηγία ο Κ. Μπότσαρης. Έτσι, οι "Εξοδίτες" έφτασαν στο μοναστήρι χωρίς να βρουν βοήθεια και εξαιτίας αυτού υπέστησαν στη χαράδρα την επίθεση του Αλβανικού ιππικού. Το μοναστήρι καταστράφηκε αφού παραδόθηκε στις φλόγες από τις στρατιές των Ιμπραήμ και Κιουταχή. Ξαναχτίστηκε από τον αρχιμανδρίτη Ιωαννίκιο Αγγελέτο, το έτος 1836. Από τότε, καθιερώθηκε η μετάβαση πανηγυριστών στο μοναστήρι κατά τη γιορτή της Υπαπαντής (2 Φλεβάρη) και των αρματωμένων και έφιππων πανηγυριστών ανήμερα της Πεντηκοστής. Στον Αι-Συμιό θα δείτε το ωραίο Βυζαντινό εκκλησάκι, τα κελιά του, τον ξενώνα των Πανηγυριστών, το μεγάλο λευκό σταυρό που στήσανε εις μνήμη των πεσόντων αγωνιστών και θα απολαύσετε το όμορφο τοπίο, όπως διαμορφώνεται με τα αιώνια πλατάνια και τα νεόφυτα πεύκα. Το μοναστήρι ανακαινίστηκε στα 1973 με δαπάνες της Ι. Μητροπόλεως Αιτωλ/νίας και την φροντίδα του Σεβασμιότατου κ. Θεοκλήτου.

Παναγία Φοινικιάς

Ένα εκκλησάκι λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μεσολόγγι στον δρόμο προς το Αιτωλικό, στη θέση "Φοινικιά". Χωμένο μέσα στα νερά της λιμνοθάλασσας,ήταν το αναψυκτήριο του Λόρδου Βύρωνα. Σ' αυτό το χώρο ερχόταν ο φιλέλληνας με τη γαΐτα του Γαζή για να ξεκουραστεί.

Άγιος Σπυρίδωνας

Ο Αγ. Σπυρίδωνας είναι ο πολιούχος του Μεσολογγίου. Κάθε χρόνο στους εορτασμούς της Εξόδου από αυτή την εκκλησία ξεκινά η πομπή, η οποία κατευθύνεται προς τον Κήπο των Ηρώων, περνώντας μέσα από την πόλη.

 

Αγία Παρασκευή

Το εκκλησάκι της αγίας Παρασκευής βρίσκεται έξω από τον κήπο των Ηρώων. Εδώ συνήλθαν οι οπλαρχηγοί του Μεσολογγίου και αποφάσισαν την Έξοδο.