Ιστορία Προσωπικότητες Αξιοθέατα Παράδοση Φωτογραφίες Σύνδεσμοι Αρχική Σελίδα

 

 

Λιμνοθάλασσα

Μνημεία

Μονές

Οικίες

Μουσεία

 

 

 

 

 

 

Τα Μουσεία

Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης δήμου Μεσολογγίου

Το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου στεγάζεται στο παλαιό Δημαρχείο, σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1932, στην πλατεία Μάρκου Μπότσαρη. Περιλαμβάνει μια σημαντική συλλογή έργων τέχνης Ελλήνων και ξένων ζωγράφων που είναι εμπνευσμένα από τον αγώνα του Μεσολογγίου. Σε αυτό το μουσείο βρίσκεται και ο πιο γνωστός πίνακας που παραπέμπει στους αγωνιστές του Μεσολογγίου. Είναι το έργο του Lansac "Η Μεσολογγίτισσα".

Μουσείο Παλαμά

Το Μουσείο Παλαμά στεγάζεται στο πατρογονικό σπίτι του Κωστή Παλαμά, που ήλκε την καταγωγή του από το Μεσολόγγι. Σε αυτό το πετρόκτιστο σπίτι γεννήθηκε το 1722 ο δάσκαλος του γένους Παναγιώτης Παλαμάς και εδώ έζησε και μεγάλωσε ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς. Το οίκημα βρίσκεται απέναντι από το σπίτι των Τρικούπηδων. Οι αίθουσές του στεγάζουν εκθέματα του ποιητή και της οικογενείας του, όπως επίσης προσωπικά αντικείμενα, σκεύη, φωτογραφικό υλικό κτλ.

Λαογραφικό Μουσείο

Ο Λαογραφικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσολογγίου ιδρύθηκε με την υπ' αριθμ. 305/19-12-1996 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Μεσολογγίου. Είναι Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σκοπός του Συλλόγου είναι η συμβολή στην ανάπτυξη του μορφωτικού επιπέδου του λαού μας και η ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής.

Πινακοθήκη Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου

H Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου, στεγάζεται σε ένα κτίριο, που κατασκευάστηκε το 1835 και ανακατασκευάστηκε με δαπάνες της οικογένειας Μοσχανδρέου. Η Πινακοθήκη περιλαμβάνει έργα τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Υπάρχουν έργα ζωγραφικής και γλυπτικής που ανάγονται στον 20ό αιώνα.

Πολεμικό Μουσείο

Βρίσκεται σε υπαίθριο χώρο στο λιμάνι του Μεσολογγίου, όπου μπορείτε να δείτε πολλά πολεμικά αεροπλάνα και άρματα μάχης.

 

Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

Το Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού, που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για να φιλοξενεί εκδηλώσεις. Περιλαμβάνει μια μεγάλη αμφιθεατρική αίθουσα που φιλοξενεί 220 άτομα, ενώ υπάρχει ακόμα και μια αίθουσα που στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο και τη χορωδία του δήμου Μεσολογγίου. Σε αυτό το κτίριο γίνονται κινηματογραφικές προβολές από τον σύλλογο Φίλων του Κινηματογράφου Μεσολογγίου.