ΚΕΝΤΡΙΚΗΤΙ ΕΙΝΑΙΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

 

 

 

 

  Social Networking

 

 

 

 

 

                                     

  Media Sharing

 

 

 

  Social Bookmarking

                              

 

 

 

                                  

 



Τα social media μπορούμε να τα χωρίσουμε σε τρεις (3) κατηγορίες. Τα social networking, τα media sharing και τα social bookmarking/social news.

 

  • Social Networking : μια εικονική διαδικτυακή κοινότητα, όπου μπορούμε να χτίσουμε το δικό μας δίκτυο από φίλους, συνεργάτες ή ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που προσφέρεται διαδραστικότητα στα μέλη από το κάθε δίκτυο, όπως email, άμεσα μηνύματα, video κ.ά. Το κάθε δίκτυο προσπαθεί να διαφοροποιηθεί σε κάποιες λεπτομέρειες και να προσφέρει κάποια ξεχωριστή υπηρεσία κάνοντάς το πιο δημοφιλές σε συγκεκριμένες ομάδες χρηστών. Σε αυτά τα δίκτυα ανήκουν το Facebook, το Twitter, το Google+ , το myspace , το linkedin κ.ά.

 

  • Media Sharing : δίκτυα στα οποία μπορούμε να δημοσιεύσουμε και να μοιραστούμε αρχεία φωτογραφιών, video και audio. Μερικά από τα πιο διαδεδομένα, τέτοιου είδους, δίκτυα είναι το youtube, flickr και το slideshare. Τα συγκεκριμένα δίκτυα συνήθως δίνουν τη δυνατότητα σε άλλες εφαρμογές να επικοινωνήσουν μαζί τους μέσω διαδικτύου, με αποτέλεσμα να μπορούμε εύκολα να δημοσιεύουμε ένα video από το youtube στο facebook ή ένα φωτογραφικό άλμπουμ από το flickr στο blog μας.

 

  • Social Bookmarking/Social News : μέσω του social bookmarking, δίνεται η δύναμη στους χρήστες να αξιολογήσουν και να μοιραστούν το περιεχόμενο που θεωρούν αξιόλογο ή σημαντικό. Δίκτυα όπως το Delicius, Digg και Reddit μας δίνουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουμε κάποιο άρθρο που θεωρούμε ενδιαφέρον στα bookmarks μας και να το αξιολογήσουμε σε κάποιες κατηγορίες (tags), κάνοντας το έτσι δημοφιλέστερο και κατά κάποιο τρόπο παροτρύνοντας και άλλους να το διαβάσουν.