ΚΕΝΤΡΙΚΗΤΙ ΕΙΝΑΙΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

 

 

 

 

  Social Networking

 

 

 

 

 

                                     

  Media Sharing

 

 

 

  Social Bookmarking

                              

 

 

 

                                  

 


       
Delicious


Το delicious είναι μία social bookmarking υπηρεσία η οποία βοηθά στην αρχειοθέτηση, αποθήκευση, διαμοιρασμό και οργάνωση των επιλεγμένων ιστοσελίδων και πηγών πληροφόρησης.

Δημιουργήθηκε από τον Joshua Schachter στα τέλη του 2003 και αποκτήθηκε από την “Yahoo!” το 2005. Μέχρι τα τέλη του 2008 η υπηρεσία μετρούσε περισσότερους από 5.3 εκατομμύρια χρήστες και περισσότερα από 180 εκατομμύρια bookmarked URLs.

Διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο για χρήση και είναι αρκετά εύχρηστο και κατανοητό, συμβάλλοντας στην κατηγοριοποίηση των ιστοσελίδων με την προσθήκη ετικετών, και στην ευκολότερη πρόσβαση στην επιθυμητή πληροφορία. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του είναι ότι παρέχει πρόσβαση σε φιλτραρισμένη πληροφορία, αποφεύγοντας έτσι «άχρηστη» πληροφορία.

Πολύ σημαντικό είναι ότι το delicious χρησιμοποιεί ένα μη ιεραρχικό σύστημα κατηγοριοποίησης λέξεων-κλειδιών, κατά το οποίο οι χρήστες μπορούν να εισάγουν ετικέτες (tags) στις επιλεγμένες πηγές τους μέσα από ένα μεγάλο σύνολο επιλεγμένων όρων.

Τέλος, πολλά είναι τα καινοτόμα χαρακτηριστικά τα οποία συμβάλλουν στο να θεωρείται ένα από τα κυρίαρχα συστήματα. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα εξής: το απλό περιβάλλον διεπαφής με το χρήστη, τα RSS feeds για διάχυση στον ιστό κλπ. Οτιδήποτε δημοσιεύεται στο deliciousείναι θεατό και διαθέσιμο δημοσίως, αν και υπάρχει και η δυνατότητα κάποιος να αποθηκεύσει ιδιωτικά τα bookmarks που τον ενδιαφέρουν.

 

Link : www.delicious.com